ÅOP kort fortalt
Hvis du har prøvet at låne penge før, har du sikkert stødt på begrebet ÅOP. Det står for Årlige Omkostninger i Procent og er blevet et lovkrav, når udbyderne skal fremsende dig et lånetilbud.
Dette for at gøre det overskueligt, hvad de samlede omkostninger er for dig som forbruger. Det kan nemlig ellers være ret svært at gennemskue for den almene dansker, medmindre du har en god økonomisk forståelse. Læs om ÅOP kort fortalt lige her.
ÅOP er vigtigere end renten
Inkluderer startomkostninger og løbende gebyrer
Der er ingen tvivl om at ÅOP er vigtigere end renten generelt set. Skønt dette faktum, vælger mange danskere at fokusere på renten, da det er det velkendte begreb. Det kan i værste fald bare lede til forkerte konklusioner og årsagen er egentlig ret ligetil.
ÅOP er nemlig et udtryk for samtlige omkostninger, hvilket betyder at udgifter som stiftelsesomkostninger og løbende gebyrer er medregnet. Det er ikke tilfældet med renten. Det betyder at to tilbud med renter på 8 og 9 %, sagtens kan have forskellige ÅOP-niveauer.
Det vil de løbende omkostninger og startgebyret være med til at definere. Du bør derfor ALTID kigge på ÅOP når du sammenligner. Du kan sagtens have blik for renten, da den laveste rente ofte er det billigste tilbud, det må bare ikke være tungen på vægtskålen.
ÅOP er blevet et lovkrav
Det er blevet et lovkrav at oplyse om ÅOP for alle långivere i Danmark. Bekendtgørelsen foreskriver at den skal være angivet tydeligt, så det er nemt for dig som forbruger at gennemskue prisen.
For de fleste danskere vil fx. have let ved at vælge den billigste computer, alt efter om den koster 4.000 eller 6.000 kroner. Det er langt sværere med et forbrugslån, da der både er renten, opstartsgebyret, samt de løbende gebyrer og udgifter.
Det gør den samlede sum tæt på uoverskueligt, hvis du altså ikke kendte til de årlige omkostninger i procent. Så det er helt sikkert positivt at det er blevet et fast krav i lovgivningen.
En sidebemærkning er dog at satsen kan være uretmæssig høj ved kviklån, da disse laves på dagsbasis (op til 45 dage) og ikke på årsbasis som de øvrige løsninger på markedet. Det betyder at udregningerne ved disse kviklån, kan give et lidt misvisende billede.
Der har derfor været noget debat om at der skal laves en ny formel til udregning af satsen for denne lånetype. Det er muligt at det kommer i fremtiden. Når det er sagt, vil kviklån generelt fortsat være en dyr løsning.