Stiftelsesomkostninger kort fortalt

Nensome har valgt at stille skarpt på stiftelsesomkostningerne ved lån. For uanset om du søger et forbrugslån på 10.000 kr. online, et billån eller et boliglån, så skal du betale en pris for at blive oprettet.

Stiftelsesomkostninger er kendt under flere navne, hvoraf opstartsgebyr og startgebyr, er to af de mest udbredte. De tre navne dækker over det samme, nemlig at du skal betale X antal kroner, for at komme i gang med dit lån. Se mere om det her og læs hvorfor gebyrets størrelse ikke er ligegyldigt.

Hvad er stiftelsesomkostningerne på?

Det er forskelligt hvad stiftelsesomkostningerne er på ved lån online, men det generelle niveau svinger fra 450 til 950 kroner. Det er i det interval de fleste udbydere befinder sig, men der findes undtagelser. Vælger du fx. at lave et gratis lån på 4.000 kr. som ny kunde, kan du være heldig at slippe for et opstartsgebyr.

Du vil finde information om stiftelsesomkostningen i sammenligningsoversigterne på hjemmesiden, ligesom den bør fremgå tydeligt at de lånetilbud du får tilsendt. Så den bør være nem at tjekke, men kan være svær at sammenholde med renten.

Det er derfor ÅOP-begrebet er blevet opfundet, da det medregner alle omkostninger, i én procentsats. Det er derfor du bør have ÅOP som den vigtigste parameter, når du sammenligner udbydere og tilbud med hinanden.

Opstartsgebyrets påvirkning på ÅOP

Du bør vide at opstartsgebyrets påvirkning på ÅOP, afhænger af hvilket pengebeløb du vælger. Det betyder, at jo flere penge du ansøger om, desto mindre vil opstartsgebyret udgøre af de samlede omkostninger – heraf en mindre indflydelse.

Så det gør en forskel, om du søger lån på 10.000 eller 100.000 kroner, for ved de helt store forbrugslån, vil betydningen af opstartgebyrets størrelse være marginal. Omvendt forholdet det sig ved de små kviklån. Her er ÅOP faktisk ekstrem høj, bl.a. fordi stiftelsesomkostningerne udgør en mærkbar andel af de samlede omkostninger.

Og det siger egentlig lidt sig selv. Hvis du vil låne 3.000 kroner, men skal betale et fast gebyr på 450 kroner, så er du allerede ude i en dyr løsning. Det er en af årsagerne til at disse finansielle løsninger, typisk hører til i den dyre og mindre fornuftige ende af låneskalaen.